OSJEČKI MJESNI IZBORI: Od 133 vijećnika, koalicije HDSSB-HSP i HDZ-BUZ osvojile čak 90 mjesta!

Tuesday, December 16th, 2014 @ 8:24PM

GLASOVALO 20 POSTO BIRAČA, GOTOVO 6 POSTO VIŠE NEGO 2010.

Za razliku od prije četiri godine, kada je zbog jednakog broja glasova između dvije liste (HNS-HSU i Nezavisne liste Željka Balkića) kratko trajala nedoumica moraju li se ili ne ponavljati izbori u Mjesnom odboru Sarvaš (odlučeno je naknadno da oba kandidata ulaze u vijeće), ovaj put na nedjeljnim izborima za predstavnike u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora takvih slučajeva nije bilo.

Stoga su jučer, čim je Gradsko izborno povjerenstvo objavilo konačne, ali ipak neslužbene prijevremene rezultate izbora, počela postizborna slaganja mogućih koalicija i čelništva pojedinih vijeća.

- Osim već objavljenih prigovora HDSSB-a na navodna agitiranja od strane HDZ-a ispred biračkog mjesta broj 7, odnosno prostorija Mjesnog odbora Brijest te SDSS-a ispred biračkog mjesta broj 12, odnosno ispred prostorija Mjesnog odbora Klisa, naknadno smo, prvo mailom, a onda i službeno zaprimili jedan prigovor HDZ-a na tijek izbora. Oni su prijavili da su kandidati HDSSB-a predvođeni Željkom Kraljičkom, istina bez stranačkih obilježja, sudjelovali u jednoj javnoj akciji na području GČ Retfala u subotu i time prekršili izbornu šutnju. Sve ćemo prigovore razmotriti i donijeti odluke – rekla je Jadranka Nikolov, predsjednica GIP-a.

On se sinoć sastao i utvrdio konačne i službene rezultate izbora, a oni će biti objavljeni danas (utorak). Što se tiče broja vijećnika, od ukupno 133 u 15 gradskih četvrti i mjesnih odbora najviše ih ima koalicija HDSSB-HSP, 47 (od toga 44 HDSSB, a 3 HSP), a slijedi ih HDZ koji je ponegdje išao u koaliciji s BUZ-om. Oni ukupno imaju 43 vijećnika, od čega čak 42 HDZ, a samo jednog BUZ. Po broju vijećnika na trećem mjestu je tzv. lijeva koalicija s 21 vijećničkim mjestom (SDP 9, HNS 8, HSU 3 i SU 1), a ostali su daleko iza. SDSS je na dvije lokacije (MO Klisa, gdje je uvjerljivi pobjednik s pet od sedam mjesta, i u MO Tenja – 1 vijećnik) osvojio ukupno šest mandata, a Nezavisna lista Ante Đapića 5.

Slijedi najveće iznenađenje ovogodišnjih mjesnih izbora, KL Zorana Batnožića, koja je u GČ Tvrđa uspjela dosegnuti 4 (od ukupno 11) vijećnika i sigurno će “krojiti” vlast u toj gradskoj četvrti. Građanska opcija grada Osijeka (GOGO) svoja je tri mjesta rasporedila na tri lokacije (MO Cvjetno, GČ Gornji grad i GČ Industrijska četvrt), Hrvatska seljačka stranka (HSS) također 3, dok je posljednje, 133. vijećničko mjesto pripalo Narodnoj stranci – Reformistima. Pravi debakl od pripadnika aktualne koalicijske gradske vlasti pak doživjeli su Hrvatski laburisti – Stranka rada, koji su privukli samo 355 glasača i nemaju ni jedan mandat.

Teško je još uvijek predvidjeti tko će kreirati vlast u kojoj GČ ili MO, jer mnogo toga ovisi o međustranačkim dogovorima. No, izvjesno je kako će koalicija HDSSB-HSP predvoditi GČ Donji grad (uvjerljiva pobjeda protiv HDZ-a, 7:3 vijećnika), a vjerojatno i GČ Retfala i GČ Gornji grad (po pet vijećnika), dok će HDZ, prema svemu sudeći, voditi glavnu riječ u MO Josipovac (5:2 protiv HDSSB-a), MO Višnjevac i MO Brijest, a SDSS je bio uvjerljiv u MO Klisa.

Bizarna situacija, pak, zabilježena je u MO Lijeva obala, gdje je koalicija HDSSB-HSP za samo jedan glas (175:174) nadmašila NL Ante Đapića, što im je, pomalo bizarno, donijelo i jedno mjesto više, 3:2.

 

(glas-slavonije.hr, 16.12.2014.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Tisak
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!