Srb se pokazao velikim pozerom

Monday, March 31st, 2014 @ 12:52PM

OSIJEK – Nakon što je vodstvo HSP-a na čelu s Danielom Srbom objavilo pravorijek Ministarstva uprave koji im daje za pravo da nastave voditi stranku, razgovarali smo i s Antom Đapićem, koji je podupirao Srbovu “oporbu”.

- Odnosi unutar HSP-a i spor koji vode pred Ministarstvom uprave, a potom vjerojatno i pred Upravnim sudom, nisu u fokusu mog promišljanja. Imam svoju Nezavisnu listu koju izgrađujem i na nacionalnoj razini. Smeta, međutim, kada Srb uvlači mene u tu kaljužu, umjesto polaganja računa za svoje neuspjehe, pa i ljudsku izdaju prema meni. Pokazao se pozerom koji nije iskoristio šansu koja mu se ponudila. I to mojom velikom pogreškom, jer sam ga ja forsirao. Mislio sam da od njega nešto može biti jer se zna lijepo obući, lijepo izgleda i polako govori.

Nakon neuspjeha koji je doživio na parlamentarnim izborima, na europskim izborima prošle godine i lokalnim kada je “potopljen”, umjesto da održi opći sabor HSP-a, te sustavom jedan čovjek – jedan glas pokuša izvući pravaški pokret iz “gabule”, on se grčevito drži pečata koji sam mu ostavio. Po Statutu HSP-a ja sam član HSP-a i član Predsjedništva jer je moje isključenje bilo nestatutarno. Dao sam svoj potpis i potporu većini u Predsjedištvu stranke koja je odlučila pokušati nešto promijeniti. To je sav moj doprinos. Njegove konstrukcije da sam ja vukao sve te poteze su gotovo smiješne.

Sudjelovat ćete na izborima za EU parlament. Hrvatska je jedna izborna jedinica, šanse su objektivno male. Je li to pozicioniranje za parlamentarne izbore?

- Krajnji cilj jesu parlamentarni izbori, ali ne samo oni. Nezavisna lista Ante Đapića ima šanse ravnopravno ući u utakmicu sa Savezom za Hrvatsku. Vjerujem da njihov dobar rezultat u istraživanjima leži i u tome što se još ne zna dovoljno da ulazim u tu političku utakmicu. Njihov rezultat je ono što je HSP nekada imao. U to biračko tijelo je HDSSB zašao i uzeo njegov velik dio zbog svoje retorike koja je kontradiktorna regionalnoj politici koju zagovaraju.

Držim da je moja lista konkurentna HSP-u Ante Starčević i Srbovu HSP-u jer je to autentična politika koju je HSP vodio više od 20 godina, dok sam ja predvodio pravaški pokret. Smatram da nakon dobrog rezultata na izborima za Grad i Županiju, kada sam startao s pozicije “10 metara ispod zemlje” imam razloga biti optimist.

CRObarometar pokazao je novi pad dviju velikih stranaka. Je li ta tendencija i šansa za liste poput vaše?

- Apsolutno. HDZ stagnira, a SDP pada. Na poziciji ljevice formiraju se još dvije liste – Gabrićeva i ORaH, no na desnici imamo Savez za Hrvatsku i sada se pojavljujem ja. Kada gledamo matematički, ljevica je jača, i postoji taj prostor kod autentičnog pravaškog tijela na koje ja računam.

Kako vidite pravašku političku scenu u Hrvatskoj danas?

- Pravaštvo je posrtalo i dizalo se, ali je predstavljalo nešto u političkom životu. Ruža se krije iza HDZ-ovih leđa, a Srb iza Glavaša. Ići sada na dvije liste pod patronatom većih odricanje je svog identiteta. Između HDSSB-a i HSP-a posljednjih je godina žestoka politička utakmica i sukob, a na kraju moj Daniel poslušno ide u Savez. Uvjeren sam da neće biti na listi, nego će staviti “žrtvenog jarca” koji neće dobiti ni 1.000 glasova. Rekao je da će se povući iz politike ako dobije jedan glas manje od mene na osječkoj i županijskoj razini, a dobio je 2,3 puta manje. Nije se povukao nego i dalje “krčmi” ono što nije stvarao. Da na EU izbore iziđe sam, dobio bi 3 do 4 puta manje glasova od mene.

Sa SDP-om samo lokalno

Kako biste ocijenili dosadašnji rad gradske uprave?

- Zadovoljan sam budući da je sedam političkih subjekata u koaliciji, a problem je to održavati i kada imate samo dvije snažnije stranke. Ja se uglavnom bavim Gradskim vijećem te održavanjem koalicije na okupu. Većih problema nema, osim iskakanjem GOGO liste koje je bilo motivirano puno prizemnijim razlozima od onih koje su navodili. Prvi ću put reći da se GOGO povukao iz koalicije jer gradonačelnik Ivica Vrkić nije želio pristati na fingiranje natječaja za šefa javne nabave u Osijeku. GOGO je htio na to mjesto postaviti svog kandidata – Aleksandra Mihajlovića, da se provede natječaj, ali da on bude izabran. No, gradonačelnik je utvrdio da on nema kvalifikacije za taj posao. Onda je GOGO pokušao na nekim lažnim pitanjima otvoriti problem i na kraju izašao. Nama je bitno izbjeći “rovovske bitke” u našoj složenoj koaliciji. Mislim da na lokalnoj razini nije sporno koaliranje stranaka različitih ideoloških predznaka, ali na nacionalnoj razini moja lista ne bi mogla koalirati sa SDP-om.

 

(Glas Slavonije, 28.03.2014.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Tisak
Tags: , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!