O SUVERENIZMU: Evo što je Đapić poručio premijeru Plenkoviću

Tuesday, February 26th, 2019 @ 1:05PM

Predsjednik stranke DESNO Anto Đapić priopćenjem je reagirao na riječi premijera Andreja Plenkovića o “suverenističkim opcijama.

“Nemamo ništa protiv da Plenković podučava svoje članstvo ili da obračunava na njemu svojstven način s nedoraslom saborskom i izvansaborskom konkurencijom, niti nas u DESNO briga tko će među njima ostaviti bolji javni dojam, koristeći osvojene medijske pozicije kao svoje oglasne ploče. Ali, tako i s jedne i druge strane relativizirati i banalizirati pojam suvereniteta hrvatskoga naroda, koliko god bili u ovome trenutku izvan dominantnih političkih utjecaja, nećemo nikome dopustiti.

Koliko god vikao da je suverenist.

Polazimo do temeljne kršćanske paradigme –I Riječ postade tijelom! Bilo to danas, sutra, bilo kad bilo, naše će se riječi morati materijalizirati, jer su istinite, jer ih hrvatski narod razumije i u to se uvjeravamo svaki dan usprkos žestokih osporavanja i s lijevog i s navodnog nacionalnog spektra.

Zato ih i izgovaramo.

 1. Suverenitet nije vladati zemljom. Suverenitet nije, kako Plenković poručuje,  iskoristiti EU fondove i izgraditi Pelješki most, LNG, prugu, jednu ili njih deset, suverenitet nije nekakav projekt Slavonija, a još je manje suverenitet ulupati bez ikakve odgovornosti desetine milijardi kuna  istrgnutih iz džepova hrvatskih ljudi u pokrivanje prilično izvjesne goleme pljačke u brodogradilištima, pod izlikom socijalne senzibilnosti prema zaposlenima na nekonkuretnim radnim mjestima.  Suverenitet nije političkom voljom otimati  ljudima koji stvaraju potvrđenu tržišnu vrijednost i davati onima koji to ne rade i možda nikada neće raditi. Tako se postaje gubitnik, a ne suveren. Niti je izraz suvereniteta pristupanje Schengenu, uvođenje Eura, niti je bilo pristupanje NATO savezu, niti EU, niti su te organizacije pozvane štititi hrvatski nacionalni suverenitet.  Nemamo li svijest o tome da sami odlučujemo o svome suverenitetu i da ga sami štitimo, nitko nam koliko god bio moćan ne može niti hoće pomoći. To su sve sekundarne činjenice bez presudnog značenja za suverenost naroda i koliko se god Plenković trudio ismijati svoju konkurenciju podukom o suverenitetu danas, pozivajući se na uspjehe ili politike koje vode k ostvarenju tih ciljeva, na taj način se dovodi na istu poziciju na kojoj su na žalost i oni koje osporava i ismijava.

 2. Plenkovićeva poduka tzv.suverenistima da nemaju elementarno znanje o djelovanju institucija i da se ne znaju odnositi prema institucijama, može proći njegovoj današnjoj saborskoj i na žalost u većini izvansaborskoj konkurenciji, koji sa strahopoštovanjem pristupaju pojmu institucije bez svijesti i znanja o stvarnoj svrsi i značenju institucija, ali nama ne. Labirint današnjih unutarhrvatskih i pogotovo europskih institucija ne treba znanje o djelovanju u njima i kroz njih, nego svijest i znanje o njihovom redefiniranju i u najvećoj mjeri njihovom ukidanju, jer umjesto da služe ljudima i narodima postale su instrumenti nadzora i upravljanja njima. Institucije služe suverenim narodima i suverenistima, a ne oni njima.

3. Izrazi istinskog suvereniteta su, bez kompleksa sve nazvati imenom i prezimenom, ne ponašati se kao povijesni krivac pred nevaljalcima i zločincima i njihovim nasljednicima, imati svijest o valjanosti i veličanstvenosti svoga naroda i pokazivati ju u svakom trenutku, ponašati se pobjednički, zaštiti svoju djecu od  pokušaja nakaznoga obrazovanja i odgoja na posve neznanstvenim i antihrvatskim ideologenima, zaštititi svoje ratne junake od kriminalizacije i progona kako u Hrvatskoj, tako i na svakom dijelu Zemlje.  Svijest i znanje o suverenitetu je znati ispod kojih se granica u komunikaciji sa svijetom – ne može ići nikad. Svijest o suverenitetu je i saznanje da svijet cijeni takav stav.

4. Plenković poručuje da je današnji pojam i sadržaj suvereniteta bitno drugačiji nego nazad 30 godina, te da nije suverenitet ono što je bio u XX. ili XIX. stoljeću.  Opasna pogrješka, još opasnija zabluda. Temeljni sadržaj suvereniteta nisu pruge i mostovi, jer su to gradili i okupatori i kolonizatori Hrvatske kroz stoljeća, svi kolonizatori tolikih zemalja svijeta. Tom logikom dovodimo se na područje iznimno opasne teze koja već trideset godina od političkog razvlašćivanja komunističkog jugoslavenskog  poretka razara današnje hrvatske društvo i relativizira smisao borbe za svoju samostalnu državu, teze da je hrvatski narod u SFRJ bio suveren narod, što upravo Plenkovićevu poruku  o zaslugama HDZ-a izvrgava podsmijehu. Jer, kakve su zasluge HDZ-a u obnovi samostalne države, ako smo u SFRJ bili suvereni, a iz poruka Andreja Plenkovića ispada da jesmo, jer smo gradili mostove, pruge, gradove i ceste, zgrade i  tvornice.

 Nemojte banalizirati stvari.

 5. U Hrvatskoj je jedini suveren hrvatski narod, a njegov suverenitet smije tumačiti samo i jedino onaj tko prođe kroz ocjenjivački proces ukupnog hrvatskog naroda. U postojećem državno-političkom poretku to nije nitko, jer nitko nije prošao taj ocjenjivački sud! Zato mi nismo još uvijek suveren narod, niti je današnja država u Hrvatskoj izraz nacionalne suverenosti, a to nam nikako ne može nadoknaditi članstvo u NATO ili EU.

 Zato bi jedino smio spominjati hrvatski nacionalni suverenitet onaj tko javno, jasno i glasno u svakoj prilici, na vlasti i u opoziciji zagovara državno-pravni i politički poredak s uključenom političkom voljom svakoga živućega punoljetnog hrvatskog čovjeka, tko je spreman u izborni sustav i prije toga u sustav državljanstva odmah prići uključivanju ukupnog hrvatskog naroda bez obzira gdje živi, bez diskriminacije i podjela na iseljenike, etničke Hrvate, Srbe, Bošnjake, Rome i ostale.  Hrvatski suverenist mora imati svijest o identitetu svoga naroda, o njegovoj kršćanskoj kralježnici i u svakoj prigodi zagovarati i provoditi uvrštavanje toga pretežitog identiteta kao najstrože čuvanu dragocjenost i ustavnu kategoriju. Da vidimo onda, neka se po ovim pitanjima razvrsta pred očima ukupnog hrvatskog naroda i Plenković, ali i njegovi nazovi oponenti s ljevice, iz MOST-a i sa svih nacionalnih pozicija, koji ne smiju ni progovoriti o ovim pitanjima. S tom razlikom što su svi koji su obnašali vlast, sudjelovali u saborskim većinama imali prigodu ovo primjeniti i materijalizirati, pa njih treba ocjenjivati po tome koliko su se tako praktično ponašali kao zakonodavac, a oni koji nisu – neka se javno očituju pred hrvatskim narodom bez mogućnosti različitog interpretiranja. Suverenist se ne plaši iznijeti ovakve stavove, jer upravo ovi stavovi su stečevine ukupnih povijesnih znanja i iskustava ne samo hrvatskoga naroda, nego svih slobodnih i suverenih naroda svijeta.

 6. Nama niti smije, niti može EU biti jamac našega suvereniteta, niti to smije niti može biti NATO, ali ni GREWIO, niti UN s Marakeškim sporazumom, niti nam smije jamac suvereniteta biti nekakav strateški savez s dojučerašnjim agresorima u SDSS-u, niti nekakva tolerancija ili suradnja sa SPC-om ili ovakvom Srbijom. Niti će nam ojačati suverenitet uvođenje Eura, niti pristupanje Schengenu. NATO i EU su savezi nama bliskih nacija i njihovih država, koji mogu biti samo nadgradnja onome što jesmo, a ne smisao i svrha našega postojanja.

 7. Mi u stranci DESNO očekujemo od svih političkih inicijativa, stranaka i saveza, posebno onih koji se nazivaju suverenistima da se jasno i javno očituju pred hrvatskim narodom o slijedećim pitanjima:

 – Smije li Europska Unija kao prvotno zamišljena zajednica suverenih država i naroda, imati svoj parlament i nije li postojanje Europskog parlamenta proces izgradnje naddržave, proces stvaranja europskog građanina i sutra državljanina, pri čemu je, ako se ti procesi nastave neizostavno brisanje državnoga prava europskih naroda, pa  i hrvatskog?

 – Smije li hrvatski suverenist zastupati nužnost europskih oružanih snaga?

 – Može li se biti suverenist u Europskom parlamentu i pri pokušaju kreiranja tzv.europskih politika, a u Hrvatskoj ne imati jasan stav o isključivom pravu hrvatskoga naroda na definiranje svoje prošlosti, svoga kulturnog i ukupnog identiteta,  na način da u svakoj prigodi u Hrvatskoj doslovno svaki čovjek može unaprijed znati kako će se tko među političarima postaviti prema tim pitanjima?

 – Može li se biti hrvatski suverenist i promovirati suverenističke politike u Europskom parlamentu a ne imati čvrst, jasan i prepoznat stav da u BiH hrvatski narod mora imati svoju republiku, svoj teritorij, svoj narod i svoju vlast, te da bez toga nema nikakve zajedničke države BiH?

 – Može li se biti hrvatski suverenist a odustajati od nacionalne politike svođenja povijesnih računa sa Srbijom, počevši od povrata kompletne nacionalne kulturne i arhivske vrijednosti otete tjekom XX.stoljeća, prije i tjekom agresije, te obaveznog zahtjeva za isplatu ratne štete hrvatskom narodu, do humanitarnih pitanja poginulih i nestalih, ili civilizacijske nužnosti na kojoj počiva međunarodni poredak – najstrožega kažnjavanja nositelja i izvršitelja politike koja je osmislila i pokrenula agresiju i zločine nad hrvatskim narodom?

 – Može li se biti hrvatski suverenist a u Hrvatskoj mirno gledati histeričan medijski, politički i civilni nasrtaj na Katoličku crkvu, njezine vrednote, simbole i promotore, te bez jasnoga očitovanja o tome  da nije moguća nikakva zajednička europska civilizacijska vrijednost bez jedinoga zajedničkoga temelja svih europskih naroda –kršćanstva?

 – Može li se biti hrvatski suverenist a zanemarivati ili podupirati suludu politiku migracija koje su već danas postale višedesetljetni problem generacijama europskih naroda s golemim rizicima i na samoj granici uništenja europskih naroda i onoga što je zajedničko Europi?

 Ovo su pitanja za suvereniste uoči predstojećih euro parlamentarnih izbora, ali i pitanja za svaki dan pred hrvatskim narodom.

 I odgovori na njih dat će jasnu sliku tko se smije a tko ne nazivati suverenistom, kao što su u tolikim prigodama do sada mogli dati svi sudionici hrvatskog političkog i javnog života, onima koji traže racionalne odgovore.

Ne može se biti hrvatski suverenist a šutjeti na politički i diplomatski ispad američkog veleposlanika Kohorsta o pozdravu „Za dom spremni“ ili o tolikim provokacijama i bezobrazlucima iz Srbije ili SPC-a.

Želimo na kraju poručiti svima na političkoj sceni, počevši od Plenkovića i HDZ-a do deklarirane hrvatske desnice – ovo su ključna testna pitanja i izjasnite se pred hrvatskim narodom, posebno vi koji niste imali prilike vladati i koji nudite promjene nacionalne politike, jer ove na vlasti svi znademo, koliko god sami o sebi govorili.

 Jedino tako će vas prepoznati, a ne po tome tko koga više osporava ili ismijava”, piše u priopćenju stranke DESNO.

 Podsjećamo, premijer Plenković rekao je kako se  Hrvatska, kao i cijela Europa, nalazi u složenom međunarodnom kontekstu, a istaknuo je i da su HDZ-ovim konkurentima na krajnjem desnom spektru u izborima za Europski parlament “puna usta suverenizma”. Pri tome, kazao je, svojom retorikom uglavnom ciljaju na glasače HDZ-a.

 Koncept suverenizma, kakvim ga žele prikazati stranke na krajnje desnom spektru, zakasnio je oko 30 godina i pokazuje neznanje o današnjem trenutku i položaju Hrvatske, ocijenio je Plenković.

(direktno.hr, 25.02.2019.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!