Đapić: Hrvatska treba nacionalni memorandum prema Srbiji i BiH

Sunday, February 18th, 2018 @ 1:37PM

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić izjavio je u srijedu kako posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj pokazuje da je nužno napraviti hrvatski nacionalni memorandum prema Srbiji i BiH te definirati politiku prema tim državama, jer je danas nemamo.

Na konferenciji za novinare Đapić je rekao kako Vučićev posjet pokazuje da Hrvatska “mora podvući vrlo jasnu crtu ispod politike prema Srbiji, a isto se odnosi i na pitanja u BiH, jer je jasno da se ona ne može braniti pričom o nužnosti suradnje i razgovora, budući se “ispod tih floskula krije nemoć i bezidejnost naše politike”.

Da bi Hrvatska mogla napraviti ozbiljan iskorak nužno je napraviti svojevrsni hrvatski nacionalni memorandum prema Srbiji i BiH te definirati politiku prema tim državama, kao temelj za trajno rješavanje srpsko-hrvatskih odnosa te hrvatskog statusa i interesa u BIH, pri čemu je nužno jasno odrediti stajališta hrvatske politike prema srpskim, ali i bošnjačkim interesima, istaknuo je Đapić.

Smatra kako bi Vlada žurno morala formirati interdisciplinarni tim stručnjaka i prići izradi toga memoranduma, a također formirati tim vrhunskih pravnika s ciljem pokretanja tužbe za naknadu ratne štete od Srbije.

Đapić je podsjetio na presudu stalnog Međunarodnog suda u Haagu u tužbi Hrvatske protiv Srbije, u kojoj piše da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, pri čemu se služila genocidnim radnjama, dok je srbijanska tužba protiv Hrvatske odbijena kao neutemeljena.

Đapić smatra kako je Vučićev posjet poraz hrvatske politike, u kojem je jedina svijetla točka bilo ponašanje premijera Andreja Plenkovića, koji je Vučića primio “suzdržano i korektno” te otvorio relevantne teme, poput ratnih odšteta.

Na upit novinara kako komentira izjavu predsjednice Grabar-Kitarović kako se ne smije dopustiti da politiku diktiraju pojedinci s rubova političkog spektra, Đapić je rekao kako je ta “izjava za odbaciti” te “jedna u nizu njezinih nespretnosti” vezanih uz ovaj posjet.

Ne znam na koga je točno mislila, ali i takve političke pojavnosti imaju pravo na javno iskazivanje svojih političkih stajališta. Kompletna nacionalna desnica ju je podržala za predsjednicu države, ona je izbore u Hrvatskoj dobila za nekoliko tisuća glasova, i bez takve potpore ona to ne bi bila, istaknuo je Đapić. Drži kako će se predsjednica države sve češće suočavati s činjenicom da će biti sve više glasova kritike njezine politike.

(REPUBLIKA.eu, 14.02.2018.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!