Dvojezični natpisi na ćirilici uskoro u Zagrebu?

Thursday, March 16th, 2017 @ 2:13PM

Ako u Skupštini Grada Zagreba prođe prijedlog Milana Bandića, privilegirane nacionalne manjine dobit će svoje zastupnika u Skupštini Grada bez obzira na osvojeni broj glasova i izborni prag. Po tom prijedlogu Bandić bi „poklonio“ Srpskoj nacionalnoj manjini 3 zajamčena mjesta, Bošnjačkoj 2 i Albanskoj 1 mjesto, što je više od 10% ukupnog broja zastupnika u Skupštini Grada.
Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) oštro se protivi ovakvom prijedlogu, te ga smatra skandaloznim, štetnim za Zagreb i izigravanje odluke koju će birači donijeti na izborima.


Kako u gradu Zagrebu po zadnjem popisu prebiva tek 2,22% pripadnika Srpske manjine, 1,03% Bošnjačke manjine i 0,54% Albanske manjine a Ustavni Zakon o manjinama predviđa sudjelovanje u vlasti tek ako neka manjina ima preko 5% zastupljenosti, očito je kako je ovaj skandalozni prijedlog Milana Bandića pokušaj osvajanja dodatnih 10-tak % zastupničkih ruku bez izbora i volje građana Zagreba.

Prijedlog nema nikakve veze sa interesima građana Zagreba ni rješavanje problema u gradu jer problema sa podjelom na nacionalnoj osnovi Zagreb do sada nije niti imao. Eventualnim prihvaćanjem ovakvog prijedloga mogu nastati problemi jer će se stvoriti privilegirane nacionalne manjine kojima su mjesta u Skupštini grada osigurana bez izbora.

Pitamo se hoće li nakon ovakvog prijedloga, doći i prijedlog o uvođenju dvojezičnih natpisa u Zagrebu ili o uvođenju natpisa na ćirilici?
Demokratski savez nacionalne obnove zalaže se za jednak odnos prema svih građanima Zagreba i Hrvatske te smatra kako nitko ne smije imati manja prava od Hrvata ali kako nitko ne smije imati niti veća prava od Hrvata.

DESNO poziva sve zastupnike Skupštine Grada Zagreba na odbijanje ovog skandaloznog prijedloga jer se ne radi o zaštiti nacionalnih manjina nego o najobičnijem pokušaju osvajanja dodatnih „fotelja i ruku“ u Skupštini te otvaranju vrata političkoj trgovini, suprotnoj volji birača. Ne vjerujemo da bi itko normalan i dobronamjeran prema Zagrebu mogao podržati ovakav prijedlog!

Damir Banić
Predsjednik DESNO Zagreb

Posted by
Categories: Vijesti, Županije
Tags: ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!