Stepinčevo

Friday, February 10th, 2017 @ 11:37AM

Na današnji dan prije 57 godina u kućnom pritvoru u Krašiću umro je blaženi Alojzije Stepinac. Komunistička vlast u montiranom sudskom procesu, osudila ga je na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava.

Nakon 5 godina provedenih u lepoglavskom zatvoru, 1951. bio je premješten na izdržavanje preostalog dijela kazne u internaciju u rodni Krašić. Umro je 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je od zatvorskih tegoba, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”. 1953. imenuje ga kardinalom papa Pio XII. na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom.

Sve do propasti komunizma, vlasti su vršile agresivnu propagandu nastojeći blaženog Alojzija Stepinca proglasiti zločincem a cjelokupnu Crkvu u Hrvatskoj neprijateljem režima kojeg treba uništiti. 1992. Hrvatski sabor u ponovljenom sudskom procesu ukinuo je osudu protiv Stepinca a 1998. Godine papa Ivan Pavao II. proglasio je Stepinca blaženim.
Ni danas se nije promijenio odnos prema blaženom Stepincu kod onih koji su ga u komunizmu proganjali što se može uočiti u nedostatku informacija u medijima i portalima, na dan kada Hrvatska slavi „Stepinčevo“ – blagdan blaženog Alojzija Stepinca.

“Hrvatski narod se plebiscitarno izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda, koji bijaše rob u bivšoj Jugoslaviji…”
bl. Alojzije Stepinac

Demokratski savez nacionalne obnove bl. Alojzija Stepinca smatra hrvatskim mučenikom te se zalaže  za njegovo hitno proglašenje svecem.

Sve o životu, djelovanju i smrti blaženog Alojzija Stepinca možete pročitati na web stranici: http://stepinac.zg-nadbiskupija.hr/hr/o-stepincu/zivotopis/100

Posted by
Categories: Hrvatska, Vijesti
Tags: , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!