Đapić: Hrvatska mora prekinuti pravosudnu suradnju s BiH!

Friday, November 4th, 2016 @ 2:17PM

Anto Đapić izjavio je kako posljednja uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju pokazuju da se Hrvatska mora početi ponašati kao suverena država.

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić izjavio je u petak u Osijeku kako posljednja uhićenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju pokazuju da se Hrvatska mora početi ponašati kao suverena država, odnosno prekinuti pravosudnu suradnju s BiH, dok se stvari ne raščiste, povući veleposlanika u Sarajevu na konzultacije te nužno promijeniti diplomatski kadar.

Na konferenciji za novinare Đapić je ocijenio kako su ovi događaji napokon na snažan način otvorili pitanje položaja Hrvata u BiH, za što se ne može optužiti Vladu premijera Andreja Plenkovića, jer su, rekao je, za takav položaj Hrvata odgovorne Vlade u posljednjih 10-15 godina.

Smatra da je aktualna hrvatska politika jedina koja može pomoći Hrvatima u BiH te da se mora se suočiti s činjenicom da papagajsko ponavljanje izjava o dobrosusjedskim odnosima s BiH i Srbijom, ne može biti jedina strategija odnosa u regiji, odnosno s činjenicom da u BiH, ni Srbi niti Bošnjaci ne žele ulazak te zemlje u Europsku uniju.
S obzirom na činjenicu da se Srbija koristi zakonom o općoj jurisdikciji, a u BiH se pripremaju stotine optužnice koje će optužiti kompletan HVO, i Hrvatska bi trebala uzvratiti istom mjerom, smatra Đapić.

Hrvatska politika mora imati puno aktivniju ulogu i ne pričati o neovisnom pravosuđu u BiH, jer tamo ne postoji neovisno pravosuđe. Najvažnije da se hrvatska konačno počne ponašati prema suverena država i kako svima mora biti jasno da bilo kakav put BiH i Srbije prema zapadu vodi preko Hrvatske, rekao je Đapić.

Autor: HINA

(24 sata.hr , 04.11.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!