Anto Đapić, predsjednik DESNO u emisiji Pressing na N1TV

Friday, October 7th, 2016 @ 2:41PM

Gost Pressinga kod Petra Štefanića bio je  čelnik stranke DESNO, Anto Đapić. Razgovaralo se o hrvatskoj desnici, o tome što je s njom i kuda ide, koje su joj nove teme ili nema dalje od povratka u povijest. U Hrvatskoj je desnica godinama bio HSP, ali ne samo HSP, nego AHSP, HSP 1861, HSP Ante Starčević i mnoge druge pravaške stranke. Bilo kako bilo, dogodilo se da u novom Saboru kojeg ćemo konstituirati idućeg tjedna prvi put neće formalno biti niti jednog pravaša.

Đapić je u Pressingu naglasio da je između izbora bilo malo vremena da se pokaže da su pravaši “bitno drugačiji od HDZ-a”, i da je dio glasova koji bi im pripao tako otišao HDZ-u, koji će sada složiti novu Vladu s Mostom i nacionalnim manjinama.
Rekao da su mu mediji spočitavali odnos s HDZ-om kakav nije bio. “Ja sam želio imati korektan odnos s njima, ali nikad nisam odstupao od temeljnih načela naše stranke. Ćorić i Tepeš su, nakon što su mene na čelu s Ružom Tomašić srušili, onda su oni s HDZ-om napravili pakt koji je takav kakav je, i kad su se odvojili od njih, bilo je premalo vremena da se vrate.”

Đapić kaže da je smatrao izbore šansom da se svi pravaši okupe. “Ali bilo je malo vremena da pokažemo da smo mi nešto drugo u odnosu na HDZ. Pravaško biračko tijelo je valjda od straha glasalo za HDZ.” Kaže da su ‘pravaši razbijani izvana’, ali da im treba novi početak. Na pitanje koliko zapravo ima pravaških stranki, Đapić kaže “pet-šest”, te ih nabrojao nekoliko.

O Željki Markić kaže da legitimno djeluje, ali da je za njega ona, “neću reći ultrakonzervativno, ali ona možda čeka neka bolja vremena. Netko tko je išao u takvu vrstu projekta, mora imati političke ambicije, ali očito da još nije došla do uloge koju želi.”

O Andreju Plenkoviću misli da je uspješan, i da povlači dobre poteze. “Njegov pravi test dolazi nakon što preuzme vlast, npr. kad će morati reagirati na pristupu Srbije EU, odnosima sa Srbijom, migrantsku krizu i tako dalje.”

Đapić smatra da smo sada u vremenu protestnog glasovanja, i da je Most kodirao program. “Nemaju jasne stavove oko svjetonazorkih teza, gleda ih se kao ventil desnog centra, no ne znam iza čega stoje. Mislim da su oni grupacija, ali daleko od stranke s kompletnim konceptom. Uspjeli su ući u prostor nezadovljstva prema HDZ-u.”

Od Živog zida, kaže, vidi se što se dogodilo dva dana nakon izbora. “Mislim da to ide u smjeru koji neće završiti dobro. Pitanje je vjerodostojnosti zbog svih njihovih uvreda, prevrtanja… Nakon tako velikog uspjeha nije dobro da su se skoro raspali.” Zaključuje da bez obzira na ostale moraju dobro osmisliti što će oni sada raditi i kakvi će izaći na iduće izbore.

Štefanić ga je upitao i za vijest koja je prije nekoliko dana obišla medije. Dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata iz Srbije stiže mirovna inicijativa tamošnjih veterana. Naime, članovi Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) uputili su javni poziv hrvatskim braniteljima za prijateljski posjet i radni sastanak u Novom Sadu. Đapić je kazao da nema ništa protiv toga da hrvatski branitelji odu u Srbiju na dijalog.

N1 VIDEO: Pressing Anto Đapić (6.10.2016.)

(N1TV, 6.10.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - TV
Tags: ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!