Domovinska koalicija predstavila Program za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji!

Friday, August 26th, 2016 @ 11:04PM

Domovinska koalicija koju čine DESNO, HSP AS, USP, HKDU dr. Marko Veselica i HDS 26.08.2016. ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu na konferenciji za medije službeno je predstavila svoj Program za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji – Prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.


Riječ je o lex specialis zakonu, koji onemogućava i učinkovito sprječava da se posebnim zakonima ukidaju ili umanjuju prava branitelja i članova njihovih obitelji što su SDP-ove i HDZ-ove vlade obilato i lukavo koristile, odnosno radile. Isti je predstavio autor izvornog zakona iz 1997. godine, nekadašnji istaknuti pravaški saborski zastupnik i nositelj koalicijske liste HSP AS i Domovinske koalicije za II. izbornu jedinicu Pero Kovačević dipl. iur.
„Polazeći od činjenice da je pravedni, obrambeni i Domovinski rat ugrađen u temelje suverene, samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, te da svi zajedno imamo obvezu prema onima koji su svoje živote ugradili u te temelje promicati i čuvati vrijednosti koje su iz njega proistekle, učinit ćemo sve da kao dio buduće vlasti ovim Zakonom učinimo pozitivne pomake. Svrha ovog našeg prijedloga jeste doprinijeti očuvanju istine o Domovinskom ratu, ali i očuvanju digniteta i života dostojnog čovjeka svih dragovoljaca Domovinskog rata, svih hrvatskih branitelja, svih pripadnika HV-a, MUP-a, HOS-a i HVO-a, članova njihovih obitelji kao i posebice članova poginulih i nestalih hrvatskih branitelja“, pojasnio je Pero Kovačević dipl. iur. razloge za izradu ovakvog Zakona.

„Na zamolbu velikog broja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji priredio sam i jubilarni 100. zakonski tekst, a to je novi Prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Kako sam autor ovog izvornog Zakona, sada me nitko me ne može optužiti za prepisivanje ili plagijat. Riječ je o zakonskom tekstu gdje su na jednom mjestu kodificirana sva prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Novi zakonski prijedlog sadrži niz poboljšanja počev od prava na zapošljavanje branitelja i članova njihovih obitelji, bez mogućnosti izbjegavanja prvenstva na zapošljavanje, ukidanja svih postojećih diskriminirajućih odredbi u vezi mirovina, računanja i razdvajanja staža osiguranja, umanjivanja osnovice za osobne i obiteljske invalidnine stambenog zbrinjavanja. Njime bi bila vraćena trajna prava pripadnicima HVO, poboljšana prava dragovoljaca iz Domovinskog rata, propisan dodatni rok od godine dana za podnošenje zahtjeva za ostvarivanja prava po zakonu. Učinio sam to jer ste me to tražili“, zaključio je Pero Kovačević dipl. iur.

Predstavljanju Programa za hrvatske branitelje još su nazočili drugi na listi u II. izbornoj jedinici i član Predsjedništva HSP AS Marin Sabolović mag. geogr., druga na listi u I. izbornoj jedinici Vesna Balenović, članica Predsjedništva HSP AS Klaudija Abramović mag. soc., nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Dean Golubić, predsjednik Odbora za branitelje HSP AS Zagrebačke županije Smiljan Tomašević, drugi na listi u VII. izbornoj jedinici Jurica Jašinski..

Posted by
Categories: Hrvatska, IZBORI-2016
Tags: , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!