Anto Đapić o odnosima Hrvatske i Srbije te britanskom referendumu

Friday, June 24th, 2016 @ 11:05AM

Čelnik Demokratskog saveza nacionalne obnove Anto Đapić iznenađen je izostankom oštrije reakcije hrvatske diplomacije, državnog vrha, velikih stranaka i Hrvatske biskupske konferencije na prosvjed Srbije nakon briselske izložbe o Alojziju Stepincu koju je inicirala europarlamentarka Marijana Petir.

Nakon izložbe o Stepincu srbijanska Vlada opozvala je šefa svoje misije pri EU Duška Lopandića, a srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost Stepinca je nazvalo ratnim zločincem.

Na konferenciji za novinare Đapić je izrazio zgroženost izjavama srpske politike te zapitao zašto na to nisu reagirali tehnička Vlada ili hrvatski europarlamentarci, a reakciju tehničkog ministra vanjskih poslova Mire Kovača nazvao je nedostatnom. Očekuje i reakciju HBK, koji ima obvezu reagirati brzo i učinkovito na odugovlačenje procesa Stepinčeve kanonizacije.

Komentirajući referendumsku odluku građana Velike Britanije o izlasku iz EU-a, Đapić je ustvrdio kako je to alarm za EU, za promjenu načina ponašanja i politike te europskih dokumenata, koji su više od 10 godina “na potpunoj stranputici”.
Ako se nešto radikalno ne promijeni, ovo je finalizacija kraja EU. Ako još uspije referendum u Nizozemskoj doći će do domino-efekta, pa bi nam se moglo dogoditi da, nakon svih odricanja i svega što smo prošli u pristupanju EU, ne budemo u poziciji da mi održimo referendum jer će se dotle sve raspasti, kaže Đapić.

(HRT, Radio Osijek, 24.06.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Radio
Tags: , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!