Onome kome smeta i sam spomen na NDH i hrvatske vojnike nema što tražiti u Bleiburgu

Thursday, May 19th, 2016 @ 1:38PM

Govor dr. Reinera bio je nadalje osmišljen kao da je znao što će Vulin i dr. Pupovac kasnije o tome govoriti; ostavio je, naime, dojam kao da se ispričava što je ondje došao, spominjući pritom ustaške zločine i zločinački karakter ustaškog režima te naglašavajuci da je došao samo radi žrtava

Demokratski savez nacionalne obnove dostavio je priopćenje koje glasi:

Članovi stranke DESNO su u velikom broju nazočili 71. komemoraciji Bleiburške tragedije, očekujući kako će službeni govor predsjednika Hrvatskog sabora, dr. Željka Reinera, biti na tragu jednog istinskog iznošenja činjenica, dokaza i jasne poruke što se na Bleiburškom polju događalo.

Međutim, moramo istaknuti da smo ostali duboko razočarani. Činjenica je kako je njegov govor koncipiran kao da se obraća međunarodnoj zajednici, srpskom ministru u Beogradu, Aleksandru Vulinu, ili pak dr. Miloradu Pupovcu, koji je u isto vrijeme bio na Petrovoj gori, osuđujući sve koji su se našli na Bleiburškom polju.
Vulin i dr. Pupovac su se brutalno okomili na sve nazočne na Bleiburgu kao i na državne dužnosnike, koji su bili na Bleiburškom polju, optužujući ih kako su se opredijelili za ustašku državu, odnosno za ustaštvo, a time i za fašizam te da međunarodna zajednica i Europska unija trebaju hitno na to reagirati.

Govor dr. Reinera bio je nadalje osmišljen kao da je znao što će Vulin i dr. Pupovac kasnije o tome govoriti; ostavio je, naime, dojam kao da se ispričava što je ondje došao, spominjući pritom ustaške zločine i zločinački karakter ustaškog režima te naglašavajuci da je došao samo radi žrtava.
Ističemo da na Bleiburgu i Križnom putu nisu bile imaginarne žrtve; ondje su bili hrvatski vojnici i hrvatski civili iz Nezavisne Države Hrvatske (NDH) – i onome kome smeta i sam spomen na NDH i na hrvatske vojnike nema što tražiti u Bleiburgu. Tamo dolaze oni, koji odaju počast hrvatskim vojnicima, jer onome kome smetaju ti vojnici, koji su dali život za hrvatsku državu, smetaju i hrvatski vojnici i dragovoljci iz Domovinskog rata (1991.-1995.).

U današnjim hrvatskim udžbenicima – kada se govori o akciji “Oluja” u Domovinskom ratu – govori se u kontekstu velike hrvatske pobjede, ali i o incidentima i pojedinim zločinima, koji su se dogodili tijekom “Oluje”. Država, koja drži do sebe, na takav način ne postupa kada govori o najsvjetlijim trenutcima svoje povijesti .

Nakon 71 godine ispiranja mozga hrvatskom narodu i jedne brutalne kampanje agitpropovske i velikosrpske politike, očekivali smo od nove hrvatske vlasti kako će doći do promjena u poimanju takve politike o tome dijelu hrvatske povijesti. Međutim, vladajuće politike govore o tome na način da ne bi povrijedili beogradsku čaršiju i četničku vlast što je gotovo nevjerojatno.

Govor predsjednika Sabora, dr. Reinera, u Bleiburgu smatramo stoga posve promašenim i nedoličnim; smatramo da konačno treba početi razbijati srpske mitove o NDH i Ustaškom pokretu jer onaj tko optužuje da je svaki hrvatski vojnik bio zločinac, korak je do toga da kaže da je i svaki ratnik i dragovoljac u Domovinskom ratu bio zločinac. To nam opet znači biti u getu poraženog naroda kao i proteklih 70 godina – a tome ćemo se oštro suprotstaviti!

Nisu nam dovoljne samo izjave pojedinih HDZ-ovih dužnosnika kako treba maknuti ime zločinca Josipa Broza Tita sa trgova i ulica, nego nam trebaju konkretna djela. Vladajući trebaju donositi nove zakone, mijenjati postojeće zakone i spriječiti veličanje komunističke ideologije i totalitarizma u Hrvatskoj.
Ne smijemo dopustiti da o tome samo govore za potrebe izborne kampanje, a kada ona završi pokušavaju svim silama spriječiti svaki oblik kritike i razgovora, stoji u priopćenju koje potpisuje Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO).

(novilist.hr, 19.05.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!