Genetsko inženjerstvo, eugenika i eutanazija

Saturday, April 23rd, 2016 @ 11:35AM

Pozdravljajući se svakodnevno veličanstvenim i nadasve ćudorednim pozdravom „Za dom – spremni!“ prisežemo uviek iznova našu spremnost za dom i umrieti. Umrieti iliti poginuti za Domovinu jest ono zadnje – ultima ratio. U čemu se pak očituje naša spremnost živjeti i djelovati za naš hrvatski dom? Biti spreman, znači biti pripremljen za ono što bi nas moglo snaći u smislu ugroze same obstojnosti hrvatskog doma.

GMO usjevi (bio-technoložka industrija) i proizvodnja odgovarajućih pesticida donose milijarde tvrdkama poput ovih: BASF, Bayer, Dupont, Dow Chemical Company, Monsanto, Syngenta… Iako je sjetva GMO-a u velikom stilu ograničena „samo“ na kukuruz, soju, uljanu repicu i pamuk, mora se imati na umu kako se polja zasijana takvim usjevima moraju „štititi“ pesticidima koji trajno zagađuju i podpuno obezvrjeđuju zemlju, a i to da se tako uzgojenim biljkama hrani stoka čije meso dolazi na tržište bez ikakve posebne oznake. Zabrinjavajuća je činjenica kako se o možebitnim popratnim pojavama konzumacije GMO-a ne zna gotovo ništa, a najmanje o dugoročnim posljedicama. Profiterima se žuri. Oni nemaju niti najmanje brige o ćudorednosti svojih postupaka, pa primjerice patentiraju nove organizme. Stoga se neriedko govori o tomu kako se oni zapravo igraju boga!

I sam čovjek jest organizam! Ljudski i životinjski geni se također modificiraju. Eugenika i eutanazija je fašo-supremistička i totlitaristička ideologija.

Zavirimo u Wikipediju: „Eugenika (iz starogrčkog eu i genos) kao pojam je utemeljio britanski antropolog Francis Galton 1883. g. Označava rabljenje znanja o ljudskoj genetici radi utjecanja na stanovništvo i zdravstvenu politiku (sic!) s ciljem povećanja udjela pozitivno ponderiranih gena (pozitivna eugenika) i smanjenja negativno ponderiranih gena (negativna eugenika) s ciljem poboljšanja određenih svojstava ljudske vrste. Danas se eugenikom naziva znanost koja se bavi poboljšanjem ljudskih gena.[…] Eugenika je veliku primjenu postigla u nacionalsocijalističkoj Njemačkoj, u kojoj je ova znanost uživala veliku pozornost i imala na raspolaganju široka materijalna sredstva za napredak. Provođeni su legalni pobačaji, u čemu je nacistička Njemačka bila ispred drugih zemalja svijeta u kojima je pobačaj bio zakonom zabranjen; eutanazirani su mnogi psihički i fizički bolesnici te pripadnici tzv. nižih rasa.“

O eutanaziji se mora znati i ovo (začudno izpravno za jednu strogo nadziranu web stranicu Wikipediju): „Pojam potječe iz Stare Grčke. Pod time su podrazumijevali bezbolnu prirodnu smrt, a ne namjerno izazvanu smrt. […] Oni određuju koji su životi nevrijedni života i nazivaju ih . Tu su uključili sve osobe s tjelesnim i mentalnim oboljenjima. Nacisti su to prihvatili i širili propagandu, preko knjiga, novina i filmova, utječući na javno mnijenje. Potom je Hitler takve nazvao, a teoriju uglednih i priznatih profesora primijenio u praksi, tako da su nacisti eutanazirali 300.000 osoba s tjelesnim i mentalnim oboljenjima. Pedantno su evidentirali sve tako oboljele osobe, slali ih u domove i tamo eutanazirali. Poslije su im vadili mozgove i radili istraživanja. Još i dan danas, čuvaju se u kemikalijama, neki od mozgova tih eutanaziranih osoba. To je bio uvod u holokaust.“

Okrenimo se SAD-u. Obamini su najveći podupiratelji, Bill Gates i George Soros, kupili 900.000 i 500.000 Monsantovih dionica u 2010. Pogledajmo koje GMO sjemenje je prošetalo kroz otvorena vrata za predsjednikovanja Baracka Husseina Obame: Monsanto GMO alfalfa, Monsanto GMO sugar beets, Monsanto GMO Bt soybean; naskoro dolaze: Monsantov GMO sweet corn, Syngenta GMO corn for ethanol, Syngenta GMO stacked corn, Pioneer GMO soybean, Syngenta GMO Bt cotton, Bayer GMO cotton, ATryn, djelatna tvar protiv zgrušavanja dobivena iz mlieka transgenske koze… Ovaj izniman mimohod čini Baracka Husseina Obamu političarem koji je najposvećeniji GMO-u.

Ciela Hrvatska ima samo dva laboratorija za GMO analizu. Pesticidi u vodi se u Hrvatskoj uobće ne mjere, kao ni razpadni proizvodi liekova u vodi koju pijemo.

Dopuštena razina onečišćenja živežnih namjernica s GMO je izmišljena  veličina od 9 ‰ i to samo zbog reguliranja obveze deklariranja na samim produktima u prodavaonicama. Bogu hvala, postoji i nastojanje kako bi se područje Alpe-Jadran proglasilo od GMO-a slobodnim područjem, dakle 0 ‰.

Dr. Valerije Vrček je popuštanje pred bogatim korporacijama nazvao „prostituiranjem svoje zemlje“, misleći pritom, među ostalim, na Španjolsku, Češku, Nizozemsku i Argentinu. Papa Benedikt XVI. (dr. Joseph Ratzinger) kaže pak: „GMO je blagoslov za čovječanstvo.“ Iako nam je sada gospodarski napredak u žarištu političkih promišljanja, moramo skrenuti pozornost na t. zv. gospodarku kompetetivnost. Ta se syntagma rabi kako bi se opravdao sumnjiv posao oko uvođenja GMO-a. Ne treba biti vidovnjak da bi se shvatilo kako je samo pitanje vremena kad će ljudi shvatiti da im je preče njihovo zdravlje od količine uroda po hektaru ili od nižih ciena koje mogu platiti za takve plodove. Odhrvamo li se trenutnom izazovu „prostitucije zemlje“, sigurno ulazimo u nadolazeću tržištnu igru s jakim kartama.

Što nam je činiti?

Potrebna nam je stručna razčlamba GMO problematike mjerodavnih i angažiranih stručnjaka, primjerice genetičara dr. Marijana Jošta, dr. Lidije Gajski i dr. Valerija Vrčeka. Valja razviditi što je zabranjeno u RH, a što još nije, izporediti zakonske odredbe u drugim zemljama. Pokrenimo široku javnu razpravu o GMO i Glyphosatu od Monsanta, herbicida širokog spektra (Roundup je „proširena“, opasnija verzija istog).

Ostvarimo kontakate s aktivistima i stručnjacima iz BiH, Vojvodine, Mađarske, Francuzke i Bugarske.

Stvarati prekostranačke saveze s ciljem zaštite Hrvatske od tog zla, te Hrvatskom državnom saboru uručiti priedlog zakona o regulaciji genetskih iztraživanja, inženjeringa, experimentiranja, manipuliranja genetskih materiala, uporabe u izhrani, uvoza – izvoza, prodaje – kupnje, obveze obilježavanja (deklariranja) proizvoda koji sadrže GMO, sjetve i primjene odnosnih kemikalija. Po hitnoj proceduri, jer upravo EU namjerava u svibnju ove godine donieti odluku o sudbini Glyphosata na našim poljima. Njemačka je već pokleknula pred Monsantom, dočim primjerice Austrija čeka rezultate svojih stručnjaka, a Svjetska zdravstvena organizacija Ujedinjenih naroda je došla do zaključka kako Glyphosat vjerojatno uzrokuje rak. Očito agrokemijska industrija ima jače argumente i bolje plaćene studije.

Za Hrvatsku je to prvorazredno sigurnostno pitanje jerbo nam je poljodjestvo bogomdana mogućnost obstanka koju nema baš svaka zemlja svieta.

Ilija Šikić

Poveznice kojima dobivamo bolji uvid:

Opasnost od GMO-a

Profesor genetike Marijan Jošt – Šta nas čeka ukoliko dozvolimo GMO

Marijan Jošt – Opasnosti od Codex Alimentariusa i GMO-a

 

Posted by
Categories: ILIJA ŠIKIĆ - KOLUMNA "POD NAJEZDOM GLOBALIZACIJE"
Tags: ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!