Reforma zdravstva vodi u daljnje osiromašenje građana

Wednesday, April 13th, 2016 @ 5:05PM

Čelnici Gradske organizacije Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO)  s današnje konferencije za novinare pozvali su ministra zdravstva Darija Nakića da odustane od najavljenog poskupljenja dopunskog osiguranja i reforme zdravstva koja će, kako je rečeno, dodatno ugroziti najsiromašnije u Hrvatskoj.

“Nadamo se da ovdje nije riječ o izvlačenju dopunskog osiguranja iz sustava HZZO-a i daljnjoj privatizaciji zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Hitna medicinka pomoć i trijaža od strane medicinskih sestara, način određivanja hitnosti, odgovornost liječnika i Ministarstva zdravstva, potpuno na krivim pretpostavkama pokušavaju regulirati i reformirati sustav koji nije niti stvoren da bi bio operativan i kvalitetan, te odaje samo onu staru izreku dok su odrđeni na vlasti “drži vodu dok majstori odu”, što je nedopustivo”, konstatira Raić.

On strahuje da će nakon ovakve reforme zdravstva biti još više blokiranih i ovršenih pa traži da se hitno provedu potrebne analize. “Ekonomsko nasilje, diskriminacija i siromaštvo najveći su problemi svih građana Hrvatske”, upozorava DESNO ističući da Hrvatska ima najveću stopu rizika od siromaštva starijih osoba od čak 24,9 posto, dok je u prosjek u regiji 11,7 posto. Raić tvrdi da najavljene promjene u zdravstvu vode daljnjem osiromašenju ionako siromašnih građana.

Nenad Bunoza smatra da Vlada, iako se žestoko želi prikazati socijalno osjetljivom, ovim mjerama pokazuje svoje nesnalaženje.

(Radio Đakovo, 13.04.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Radio
Tags: , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!