Đapić: Evo zbog čega Milijan Brkić treba biti ministar hrvatskih branitelja!

Friday, March 4th, 2016 @ 11:52PM

ANTO ĐAPIĆ ZA DNEVNO.HR: Evo zbog čega Milijan Brkić treba biti ministar hrvatskih branitelja!
Težak će posao biti objašnjavati hrvatskoj javnosti kako velika većina hrvatskih branitelja nema nikakvih materijalnih prava i dijeli sudbinu hrvatskih građana u osiromašenoj Hrvatskoj. Ništa lakša zadaća za novo vodstvo Ministarstva neće biti izbacivanje stranačkih politika iz braniteljskih udruga. Tu zadaću može i mora realizirati jedino HDZ.

Nakon provedenih parlamentarnih izbora te mukotrpnog i po mnogim stvarima neuobičajenog formiranja parlamentarne većine te još čudnijeg formiranja nove hrvatske Vlade, očekivalo se kako će najmanje problema pri formiranju Vlade biti oko imenovanja novog ministra u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kao i formiranja novog tima u istom Ministarstvu. Naime, prosječan promatrač političkih zbivanja u Lijepoj Našoj bio je više nego siguran kako oko kadrovskih rješenja vezanih za ovo Ministarstvo vladajući politički čimbenici mogu imati samo slatkih briga. Vjerujem kako se očekivalo i trenutno uklanjanje šatora na Trgu Nevenke Topalušić u kojemu glavni predstavnici udruga hrvatskih branitelja provode već izuzetno dugo vrijeme boreći se za ciljeve koje su postavili kao svrhu svojega djelovanja. Međutim, događaji nakon izbora, a koji su vezani upravo uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, ukazuju na izuzetnu dubinu problema oko hrvatskih branitelja i Ministarstva koje bi trebalo artikulirati interese tog dijela hrvatske populacije. Nakon političkog fijaska s kratkotrajnim ministrom branitelja gosp. Crnojom pojavile su se i iz redova Domoljubne koalicije ( HSP dr. Ante Starčević) čak i ideje o potrebi ukidanja ovoga Ministarstva. Samo potpuno neupućen i naivan promatrač političkih zbivanja vidio bi u ovoj inicijativi soliranje čelnika HSP dr. Ante Starčević.

Prije bi se moglo reći kako se radilo o probnom balonu vladajuće koalicije ne bi li se vidjelereakcije zainteresiranih. Iz dana u dan postaje sve očitije kako je duh izašao iz boce. Višedesetljetno korištenje braniteljske populacije za ostvarivanje političkih ciljeva ( ili još gore stranačkih) razbija se o glavu onima koji su to dvadeset i više godina činili. Stvaranje brojnih braniteljskih udruga nerijetko je bio (čast izuzecima) neograničen poligon mogućnostima ostvarivanja političkih ciljeva koje pojedinci ili pojedine grupacije nisu mogle ostvariti u stranačkim strukturama kojima su po habitusu pripadali. Često su borbe unutar samih udruga bile u političkom smislu žestoke kao i u političkim strankama. Neki su bivši visoki zapovjednici i uglednici u braniteljskoj populaciji kao i u bivšim obavještajnim strukturama vidjeli upravo kroz angažman u braniteljskim organizacijama mogućnost političkog aktiviranja koje nisu mogli ostvariti u političkim strankama. Kako ne bi ostalo visiti u zraku, naglašavam kako se ovdje dominantno radi o odnosima u HDZ-u. To je dovelo do toga da se primarna uloga braniteljskih udruga o borbi za provedbu inače vrlo dobrog Zakona o pravima hrvatskim branitelja ispreplela s političkim ambicijama pojedinaca koji su kroz opravdano nezadovoljstvo dijela braniteljske populacije vidjeli priliku za ostvarivanje svojih ambicija. Takva politika dovela je, nažalost, do toga da se to vrlo osjetno odrazilo na parlamentarne izbore. Usprkos izuzetno žestoke kampanje vezane uz hrvatske branitelje okupljene u šatoru ispred Ministarstva branitelja vidljivo je da su opcije koje su posjećivale šator u izbornoj kampanji prošle slabije od očekivanog što je, naravno, generiralo i nove probleme oko formiranja nove vlasti u Ministarstvu. Umjesto očekivanog laganog formiranja ovog Ministarstva pokazalo se da je to resor za kojega je praktično gotovo nemoguće naći adekvatnog ministra.

Zašto smatram kako u ovom trenutku jedina osoba koja može biti ministar hrvatskih branitelja jest upravo Milijan Brkić? Za početak treba naglasiti kako se braniteljska politika više ne može voditi na dosadašnji način jer bi to značilo dodatno urušavanje odnosa unutar braniteljske populacije i otežavanje provođenja politike kojoj je temeljni cilj čvrsta provedba Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Činjenica je da je posljednjih dvadeset i više godina odlučujući utjecaj na udruge proizašle iz braniteljske grupacije imala Hrvatska demokratska zajednica kojoj su udruge često bile udarna igla u borbi s političkom konkurencijom. Nastavkom ovakve politike dodatno će se u braniteljskoj populaciji stvarati nezadovoljstvo radom vodstava tih udruga. Izuzetno je važno stvoriti novu političku paradigmu unutar aktivne veteranske populacije u kojoj će se jasno razlučiti borba za interese te populacije od političkih ambicija vodstava udruga da kreiraju hrvatsku politiku. U sjeni traženja kadrovskih rješenja za ovo Ministarstvo malo se ili nimalo govori o dramatičnosti problema s kojim će se morati nositi novi ministar. Užasna je činjenica, kako statistika pokazuje, da hrvatski branitelji umiru u pedesetima godinama života, što je u prosjeku dvadesetak godina ranije od ostatka hrvatske populacije. U normalnim uređenim državama koje drže do onih koji su stvarali državu to bi izazvalo najveću moguću uzbunu u društvu i bilo predmetom javnih rasprava i traženja odgovornosti i rješenja neprihvatljivog stanja. Kod nas je nažalost percepcija velikog dijela hrvatskih građana u odnosu na hrvatske branitelje obrnuta; „zahvaljujući“ dugogodišnjoj nedefiniranoj braniteljskoj politici i otrovnim začinima dobrog dijela medija ova se časna grupacija u dijelu društva percipira kao neka elitna skupina koja uživa u materijalnim privilegijama na teret osiromašenog hrvatskog društva. Zadatak novog ministra bit će izuzetno težak, a to znači unutar same braniteljske populacije povratiti povjerenje u sustav, za što je potrebna velika politička snaga i bezrezervna potpora hrvatske Vlade, a s druge strane voditi proces promjene medijskog i svakog drugog odnosa prema hrvatskim braniteljima, a sada ustvari već o hrvatskim veteranima. Težak će posao biti objašnjavati hrvatskoj javnosti kako velika većina hrvatskih branitelja nema nikakvih materijalnih prava i dijeli sudbinu hrvatskih građana u osiromašenoj Hrvatskoj. Ništa lakša zadaća za novo vodstvo Ministarstva neće biti izbacivanje stranačkih politika iz braniteljskih udruga.

Tu zadaću može i mora realizirati jedino HDZ. Kao što je svojedobno donosio Ustavni zakon o suradnji s međunarodnim sudom u Haagu i realizirao njegovu provedbu, i danas je odgovornost HDZ-a na rješavanju problema statusa hrvatskih branitelja i upravo je HDZ najpozvaniji za jasno razlučivanje braniteljske politike od dnevne stranačke politike. Taj nezahvalan i težak zadatak može provesti samo snažna osoba iz redova HDZ-a koja je, što se kaže, „HDZ-ovac sa dna kace“ i koji je uz to i neosporni pripadnik braniteljske elite u što Milijan Brkić zasigurno pripada. Naime, naravno da bi mnogo časnih ljudi, pa i nestranačkih bili pristojni kandidati za ovo Ministarstvo, ali vas uvjeravam kako vođenje ovog Ministarstva i rješavanje nagomilanih problema u pravilu mora na sebe preuzeti netko od najjačih ljudi iz redova HDZ-a koji će za to imati i puni mandat svoje stranke jer je takvo realno stanje i utjecaj HDZ-a je unutar te populacije, a posebno unutar vodstava udruga dominantan i odlučujući. Prema svim ocjenama u javnosti jedina osoba koja je u HDZ-u za taj posao osposobljena je gosp. Milijan Brkić. U ovom trenutku HDZ nema prikladnije osobe koja bi se osim njega mogla uhvatiti u koštac s tim problemom. Na tom tragu bespotrebna suzdržanost Mosta ima samo ulogu jeftinog marketinškog trika koji nema niti stvarnu snagu niti ozbiljnu namjeru jer kada bi to uistinu imalo nekakvu težinu, onda bi to bio kraj ove koalicije i vrlo politički naivno i diletantsko stajalište Mosta jer bi time pokazali kako ne razumiju ozbiljnost ovog problema. Medijske spekulacije, a u dijelu medija i kampanja koja po uhodanim shemama ide ka diskreditaciji gosp. Brkića ne smiju imati apsolutno nikakav utjecaj na odluku Karamarka i Oreškovića oko izbora Milijana Brkića za ministra hrvatskih branitelja. Ono što na neki način unosi određenu pomutnju oko imenovanja Milijana Brkića može se iščitati najviše u njegovoj izjavi na HTV-u kako i on ima svoje uvjete prema predsjedniku Vlade gosp. Oreškoviću.

Držim kako gosp. Brkić ništa neće morati uvjetovati gosp. Oreškoviću jer aktualni predsjednik Vlade nije Zoran Milanović, već će Milijan Brkić na Vladi, kao njen član, samo morati reći što mu treba kako bi razriješio jedan od krucijalnih problema hrvatske politike danas. S jedne strane Milijan Brkić morao bi kao član Vlade beskompromisno osigurati provedbu Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, ako treba Zakon i doraditi, ali s druge strane jednako beskompromisno osigurati poziciju veteranskih lidera da svoje djelovanje drže u okvirima interesa svoje populacije, a svoje dnevno političke interese ili političke stavove artikuliraju kroz djelovanja u političkim strankama, ovisno o svojim afinitetima. Ukoliko se tako ne postavi strategija djelovanja Ministarstva branitelja i Milijan Brkić ne dobije u hrvatskoj Vladi sve instrumente za realizaciju ovih ciljeva možda ćemo opet u kratkom vremenu imati slične scene kao što smo ih imali nedavno na Markovom trgu. Ne postave li se jasne granice lako se može dogoditi da se te scene ponove i pod ovom novom vlašću.

(dnevno.hr, 4.3.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!