OŠTRA REAKCIJA ‘Bez HOS-a Milanović ne bi mogao biti predsjednik Vlade’

Friday, February 12th, 2016 @ 10:08PM

Aktualni predsjednik stranke DESNO i bivši predsjednik HSP-a, Anto Đapić sazvao je konferenciju za medije kako bi u ime svih dragovoljaca HOS-a tijekom Domovinskog rata objasnio njihovu ulogu. ‘Gospodin Barišić i ja smatrali smo da, kao ratni zapovjednici dragovoljaca HOS-a reagirati na posljednje događaje vezane oko ministra kulture, gospodina Zlatka Hasanbegovića koji se dovodi u kontekst pozicija, uloga, značaj postrojbi dragovoljaca HOS-a tijekom Domovinskog rata’, započeo je press konferenciju čelnik stranke DESNO i bivši zapovjednik dragovoljaca HOS-a, Anto Đapić.

‘Kap koja je prelila čašu i natjerala nas da se priključimo u ovu političku utakmicu je bila izjava Zorana Milanovića koji je rekao da je i Franjo Tuđman smatrao HOS opasnim crnokošuljašima, čime je obmanuo hrvatsku javnost ili pokušao obmanuti nadam se neuspješno, gdje pokušava ne relativizirati nego vrijeđati ulogu dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu’, kazao je Anto Đapić na održanoj konferenciji.
Đapić je kazao kako je Tuđman imao potpuno drugačiji stav o dragovoljcima HOS-a te ih je izuzetno cijenio što je vidljivo i kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja.
‘Franjo Tuđman je priznao status borcima HOS-a i sve činove koje smo imali mi u to doba dok se stvarala Hrvatska vojska, priznao je kao činove HV-a’, dodao je i da je dokaz tome suđenje na Vojnom sudu u Zagrebu kada se sudilo vodstvu HOS-a, Paragi, Prkačinu, Dedakoviću Jastrebu i njemu, a kada je donešena oslobađajuća presuda.
‘Hrvatski Vojni sud je izrijekom naglasio da dragovoljačke postrojbe HOS-a nisu bile paravojne formacije nego doprinos Hrvatske stranke prava stvaranju Hrvatske vojske i obrani RH’, kazao je Đapić.
Smatra i da otvaranje pitanja uloge dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu, kroz napad na ministra kulture, tjera sve one koji su sudjelovali u stvaranju HOS-a na oštru reakciju.
‘Tjera nas da stanemo na stranu najčasnijih hrvatskih sinova, stati u obranu postrojbi bez kojih ne bi bilo Hrvatske države i bez kojih Zoran Milanović ne bi mogao biti predsjednik Hrvatske vlade. Možda bi bio neki republički funkcioner partije. S najvećom indignacijom odbacujemo bilo kakvo relativiziranje uloge više od 5 stotina poginulih boraca HOS-a i nekoliko tisuća ranjenih’, kazao je Đapić.
Korištenje HOS-a pri napadu na ministra kulture govori o ‘političkom ludilu’ lijeve opozicije koja se, kako kaže Đapić, potpuno pogubila nakon gubitka na izborima.
‘Milanović govori o slici iz 1993 godine, vrijeme kada je on gradio svoju diplomatsku karijeru u Bruxellesu isto preko HDZ-a, koji nije imao veze s Domovinskim ratom, koji je dragovoljce HOS-a mogao vidjeti samo na slikama. On je posljednji čovjek u RH koji može govoriti o ulozi HOS-a u Domovinskom ratu’, kaže Đapić.
Tvrdi da zna kad je nastala sporna slika zbog koje se proziva ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jer je i on bio na tom događaju u Splitu.
‘Dragovoljci HOS-a imali su svoje odore, ratne i svečane, bile su to obavezno crne odore, ako je bilo novaca, no bili smo obučeni u razne odore. Bile su dvije vrste kapa, jedna je bila beretka,a druga stilizirana kapa za svečane prigode,a znaka na kapama je bio povijesni hravtski grb s prvim bijelim poljem stiliziran hrvatskim pleterom’, objasnio je Đapić.
Tvrdi da to što Nenad Stazić u tom pleteru vidi slovo ‘U’ to je, kako kaže Đapić, ‘njihova fantazija i njihova mržnja prema onome što mi doživljavamo da je istinsko hrvatsko’.
‘Za njih je svaka država Hrvatska koja nije po njihovoj mjeri – Nezavisna država Hrvatska’, kazao je Đapić te dodao kako o tome može pisati samo list kao što su novine Novosti koje godinama siju mržnju prema hrvatskom narodu, a za što primaju financijska sredstva. Kazao je kako se nadaju da će to novi ministar kulture to promijeniti.
‘Kompletno pravaško tijelo mora stati u zaštitu ministra Hasanbegovića jer ovom žrtvom on preko svojeg imena, nenamjerno otvara pitanje uloge HOS-a u Domovinskom rat’, kazao je Đapić te dodao kao od ovoga trenutka ni oni više neće šutjeti već će tražiti javno priznavanje HOS-a u društvu.

(dnevnik.hr, 12.02.2016.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!