Đapić: Osam manjinskih zastupnika ne smije određivati parlamentarnu većinu

Wednesday, October 28th, 2015 @ 4:55PM

Politička opcija koju sam 2007. predvodio osvojila je 92.000 glasova i imali smo jednog saborskog zastupnika. Zastupničko mjesto u Saboru dobio je i pripadnik jedne nacionalne manjine koji je osvojio samo 500 glasova, naveo je Đapić. Način izbora saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjima u potpunosti treba mijenjati, stava je Anto Đapić, čelnik stranke DESNO.

– Politička opcija koju sam 2007. predvodio osvojila je 92.000 glasova i imali smo jednog saborskog zastupnika. Zastupničko mjesto u Saboru dobio je i pripadnik jedne nacionalne manjine koji je osvojio samo 500 glasova. Pozitivna diskriminacija urušava legitimitet saziva hrvatskog Sabora jer već četvrti put imamo situaciju u kojoj će osam pripadnika nacionalnih manjina odlučivati o parlamentarnoj većini – izjavio je Đapić na predstavljanju dijela svog predizbornog programa.

Dovodi to, mišljenja je, do nesrazmjera utjecaja i moći.

– Milorad Pupovac zato si može dozvoliti da u izbornoj kampanji provocira hrvatsku javnost deklaracijom o federalizaciji Hrvatske. Zato što je ona praktički provedena kroz hrvatski Sabor ovakvim izbornim sustavom kojim se omogućava osmorici pripadnika nacionalnih manjina da odlučuju tko će biti većina – rekao je. Nisu protiv osam manjinskih zastupnika, dodao je, ali ih treba birati “s lista političkih stranaka pod istim uvjetima i njihova se uloga treba redefinirati”.

 Izborni je zakon, stava je nadalje, diskriminirajući i hitnu mu treba promjena

 – Mnogi politički akteri  dovedeni su u izuzetno diskriminirajući položaj jer se u javnosti uporno forsira teza kako se na izborima bira premijer. To je posve diskriminirajuće prema ostalim kandidatima drugih političkih stranaka – stava je Đapić.

On se protivi predizbornim koalicijama jer su “najgrublji oblik manipulacije političkog inženjeringa”, a i dovode do velike apstinencije birača na izborima. Dotaknuo se i položaja hrvatskih branitelja koji nemaju hrvatsko državljanstvo, pa time ni prava i povlastice.

– Nakon Bljeska smo u Okučanima dijelili domovnice srpskim teroristima, vođama pobune, a tisuće hrvatskih dragovoljaca nemaju ni državljanstvo, time niti bilo kakva prava. Pravo na hrvatsko državljanstvo treba ima svaki branitelj, a pod povećalo se mora stvaiti državljanstvo onih koji svim svojim radnjama daju do znanja da ne podupiru postojanje Hrvatske, a to su abolirani četnici – poručio je Đapić.  

(Večernji list, 28.10.2015.)

Posted by
Categories: IZBORI 2015., MEDIJI - Tisak
Tags: , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!