Javna tribina u Osijeku “Stepinac – svetac odmah”

Thursday, October 15th, 2015 @ 10:50PM

Đapić i DESNO organizirali tribinu o Stepincu. Kanonizacija je sada postala političko pitanje.

Demokratski savez nacionalne obnove (Desno), na čijem je čelu Anto Đapić, organizirao je u Osijeku javnu raspravu o temi “Stepinac – svetac odmah”, potaknutu odugovlačenjem proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca.
Naime, papa Ivan Pavao II. u listopadu 1998. beatificirao je Stepinca, i očekivalo se da će relativno uskoro biti i njegovo proglašenje svetim. No prošlo je sedamnaest godina, unatoč završenom kanonskom postupku ponovno se otvara uznemirujuća polemika i mogućnost odgode. Posebice nakon susreta pape Franje i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i donošenja odluke da se u proces uključi i Srpska pravoslavna Crkva.
– To sada više nije teološka, nego politička rasprava i mi, pa i cijela Hrvatska, o tome ne smijemo šutjeti – rekao je Đapić. Prema njemu, Stepincu nije suđeno zato što je bio prvi čovjek Crkve u vrijeme NDH-a, nego zato što je odbio 1946. godine ideju o osnivanju Hrvatske katoličke Crkve i napuštanju Vatikana. Uz Đapića, u raspravi su sudjelovali Anto Prkačin i Zlatko Miliša, bilo je tu povratka u duboku povijest i korijene sukoba Hrvata i Srba… U publici je sjedio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

(Glas Slavonije, 15.10.2015.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Tisak
Tags: , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!