Anto Đapić u Bujici: Ne želim da Hrvatska bude glavni azil za migrante – VIDEO

Wednesday, September 16th, 2015 @ 8:12PM

Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, u večerašnjoj je Bujici govorio o migrantskoj krizi u Hrvatskoj i Europi, koliko je Hrvatska spremna za prihvati migranata te kako bi trebala reagirati na migrantski val koji je od danas zahvatio Hrvatsku

“Treba zbrinuti žene i djecu, no ne možemo primati mladiće koji izgledaju kao da su izašli iz teretane”, rekao je Anto Đapić u jednoj izjavi za medije, komentiravši migrantsku krizu i kako bi Hrvatska trebala reagirati na nju.

“Kod nas je jedna stvar vrlo zanimljiva. Iznimno me smetalo u hrvatskoj politici činjenica da kada biste iskrenošću htjeli stati u obranu hrvatskog identiteta i integriteta, svaka takva politika dočekivana je na nož. Milanović je danas napravio nediplomatski potez kada je kritički govori o Mađarskoj i predsjedniku Viktoru Orbanu”, rekao je Đapić.

Prvi sam put bio duboko zabrinut hrvatskim nesnalaženjem kada je Orban najavio izgradnju zida na granici sa Srbijom. Bilo je jasno što se sprema, Mađari su uspjeli neutralizirati žestoki napad migranata na Mađarsku i praktički su zaštitili Europu, no Hrvatska je u potpunosti nespremna dočekala migrantski val, objasnio je.

Voditelj je otkrio da je u slovenskim medijima objavljeno kako ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije kontaktirao slovenskog kolegu i pokušao dogovoriti da Hrvatska bude tranzitna zemlja prema Sloveniji. Objavili su da je slovenski predsjednik Miro Cerar to demantirao i rekao da nije bilo nikakvog kontakta sa Hrvatskom te da Slovenija zatvara u potpunosti granice.

Na to je Đapić rekao da “ne želi da Hrvatska bude glavni azil za imigrante”.

“Situacija je dramatična za Hrvatsku, u prvom danu je ušlo oko 5000 migranata. Uvijek se poziva na humanost, no ona ne smije biti naš problem i njome se ne smije dovesti u pitanje hrvatska nacionalnu sigurnost. Mi bi trebali prihvatiti tisuće imigranata koji nemaju nikakve veze sa našom civilizacijom. Vidi se da ovo što ja zagovaram, misli i velik dio hrvatskog naroda, te da je moja izjava na tragu onoga što radi Mađarska, Poljska pa i Njemačka”, istaknuo je Đapić.

Na pitanje je li premijer stvarno empatičan, Đapić je kazao da je to “sve u kontekstu izbora”.

“Pod parolom tzv. humanizma prikriva se opasna i dramatična politika. Hrvatski narod nije odgovoran za situaciju na Bliskom Istoku, nego netko veći. Proglašenje kalifata postaje realnost. A Hrvatska mora pokazati jakost da ne može biti žrtva svega toga. Viktor Orban nije gledao kako će se svidjeti Angeli Merkel ili Zoranu Milanoviću, nego kako da zaštiti svoj narod. A što je sa Hrvatima? Što ako dođe 100.000 migranata? Kako ćemo mi njih zaustaviti?”, pitao se Đapić.

Komentirao je i izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojoj je rekla da je predložila premijeru da sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te da želi znati da je Hrvatska pripremljena, da migrante Hrvatska može zbrinuti, ali i da Vlada može osigurati sigurnost hrvatskih građana.

“To je puno ozbiljnija izjava od one premijerove. Predsjednica je i istaknula dramatična informaciju da dio Sirijaca koji dolazi ima lažne sirijske putovnice. Mi moramo jasno reći da ISIL jača iz dana u dan. Zašto se ne stvara ozbiljna kampanja za rušenje ISIL-a? Mediji prikazuju samo teške scene majki s djecom, ali kad promatrate populaciju koja je mlada i zdrava u naponu snage… Nitko od njih nije došao iz ratom zahvaćenog područja. Postoje kampovi u zemljama u okruženju, no njima se tamo ne ostaje”, smatra Đapić.

Na pitanje je li Srbija opet smjestila Hrvatskoj slanjem migranata, Đapić je kazao da je “za tu situaciju kriva jedino nekompetentna Vlada koja je u posljednjih godinu dana zahvaćena samo izborima, a Srbija je pred svjetskom javnošću pokazuje da igra igru – za razliku od Hrvatske koja samo prima zgoditke”.

Hrvatska treba zatvoriti granicu prema Srbiji, zaključio je Đapić te podsjetio da o kršćanima u Siriji više nitko ne govori.

“Ili su pobijeni, ili prognani. Nije bilo akcija, ni koncerata da se njima pomogne. Kada imamo ovo pred vratima, svi su postali humanisti i to je nešto što vrijeđa”, rekao je Đapić.

U kratkom telefonskom razgovoru, saborski zastupnik Damir Kajin rekao je da je “na pomolu humanitarna katastrofa koja će dovesti i do gospodarske propasti”.

“Netko migrantima plaća put. U patrijarhalnoj Siriji nitko nema 5000 eura. Tko se brine o Hrvatima koji nemaju novca za osnovne životne potrebe? Ovu zimu na tlu Hrvatske će boraviti najmanje 70 tisuća migranata, i to pet do 6 godina. Ovo sa izbjeglicama je projekt i može Hrvatsku razoriti. Potpuno je nespremna. Ako jedna Bavarska stenje pod 40 tisuća migranata, kako onda neće Hrvatska? U Grčku je ušlo 175 tisuća ljudi, a većina europskih država je zatvorila svoje granice. Pa Hrvatska je do jučer bila zatvorena zemlja zbog rijeka, ali i Alpa u Sloveniji. Ove zime će na Balkanu zimovati 200 tisuća ljudi. A mi se zanosimo nekom mišljom od tisuću ljudi te da će ostale primiti Slovenija i druge zemlje”, istaknuo je Kajin.

“Problem je na hrvatskim granicama, a ova Vlast za to nije pripremljena”, zaključio je Kajin.

I europarlamentarka Ruža Tomašić je u telefonskom razgovoru rekla da je na pomolu “humanitarna, ali i sigurnosna kriza”.

“U Tovarnik je stiglo oko 1000 izbjeglica, a preko noći se očekuje isto toliko. To je humanitarna, ali i sigurnosna kriza. Druge države traže glavnog krivca, upiru prstom jedna u drugu. Primila bih žene, djecu, starce i one koje čeka sigurna smrt u domovini, smjestila ih u šatore i neka tamo čekaju vizu kao i svi”, zaključila je Tomašić.

 

 
(glas-slavonije.hr, 16.9.2015.)

Posted by
Categories: MEDIJI - TV
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!