Đapić: Osijek treba biti prvi grad koji bi podigao spomenik žrtvama komunizma

Saturday, January 18th, 2014 @ 3:22PM

Suprotstavit ćemo se obilježju koje bi asociralo na komunizam i boljševizam, kazao je

Stigla je reakcija na podršku inicijative osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića Povjerenstvu za obnovu spomeničke baštine iz NOB-a.

Dok je to povjerenstvo odlučilo na mjesto u ljeto 1991. godine miniranog spomenika žrtvama fašizma u Perivoju kralja Tomislava postaviti potpuno novi i drugačiji spomenik, predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić uz podršku Kluba gradskih vijećnika HDZ-a i SU Damira Kramarića danas je pred novinarima iznio inicijativu za postavljanje spomenika komunizmu.

- Suprotstavit ćemo se obilježju koje bi asociralo na komunizam i boljševizam. No, kako je ta inicijativa došla s jednog krila političke scene, stava smo da Osijek treba biti prvi grad u Hrvatskoj koji bi podigao spomenik žrtvama komunizma. Obje bi procedure trebale paralelno ići kroz Gradsko vijeće, pa sada pokrećemo tu inicijativu – iznio je zajednički prijedlog Đapić dodajući kako je uvjeren “da neće biti problema u koaliciji zbog ovoga”.

Slaže se, pak, kako je svako podizanje spomenika i prvorazredno političko pitanje, a kada je ono začinjeno ideološkim primjesama dodatno je i potencirano.

- Kad je riječ o spomenicima kod nas se uvijek otvara široka javna rasprava, kao što je primjerice podizanje spomenika Anti Starčeviću oko kojega se još i danas vuku repovi – podsjetio je on. O inicijativi koju pokreću, doda je, već ranije razgovarali su i s gradonačelnikom Vrkićem, a sada su se stvari samo ubrzale. Smatra kako bi bilo idealno da se oba obilježja nađu paralelno pred gradskim parlamentom kako bi se pokazala politička zrelost i odgovornost.

- S punim pijetetom žalimo sve žrtve totalitarnih režima, ali budite uvjereni niti jedan spomenik sa zvijezdom petokrakom neće biti postavljen u Osijeku, a kamoli da će biti financiran iz gradskog proračuna. Pod njom je u vrijeme Domovinskog rata počinjeno puno zločina – rekao je Kramarić.

Vrkić, pak, podržava i novopristiglu inicijativu kao i onu za spomenik antifašizmu. – Nama prigovaraju oni koji su rušili spomenike. Oni koji misle da je ovo kraj koalicije, varaju se jer mi smo svaki dan jači – odgovorio je osječki gradonačelnik te napomenuo kako se “spomenik može obilježiti i bez petokrake jer je antifašizam pokret na kojem se zasniva Hrvatska, ali i Europa”. – Imamo i zapadni tip antifašizma i znamo to razlikovati – zaključio je Vrkić.

 

(izvor: Večernji list)

Posted by
Categories: MEDIJI - Tisak
Tags: , , , , , , , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!