Anto Đapić održao lekciju svojim koalicijskim partnerima i doveo HDZ u mat poziciju

Thursday, February 26th, 2015 @ 1:32PM

Anto Đapić održao lekciju svojim koalicijskim partnerima i doveo HDZ u mat poziciju

Osječka “Portanova koalicija” po prvi se put od njezina osnivanja u lipnju 2013. našla pred velikom krizom u kojoj je vrlo teško prognozirati ishod. Izvjesno je da postoje samo dvije opcije: ostanak HDZ-SDP koalicije ili novi izbori za Gradsko vijeće.

U krizu i sukobe upada svaka koalicija, pa i ona sa svega dvije stranke, stoga nije bilo za očekivati da će veliku koaliciju sedam stranaka sukobi i prepucavanja zaobići. No koliko je to bilo za očekivati toliko je osječku javnost iznenadilo što je prvi veliki sukob otvorio Anto Đapić koji je slovio kao “kamen temeljac” ove koalicije i političar kojemu su najvažnije dobro plaćene političke fotelje. Svi bolji poznavatelji prilika u Kuhačevoj 9 očekivali su kako će prvi sukob otvoriti HDZ kako bi tražili izlaz iz koalicijskog zagrljaja sa SDP-om, jer su pritisci običnog članstva i simpatizera HDZ-a svakim danom sve veći. S jedne strane u Zagrebu ratuju sa SDP-om i premijerom Milanovićem, a na lokalu u Nepokorenom gradu zdušno drže ljestve SDP-u i Kukuriku gradonačelniku Ivici Vrkiću.

No, dok je osječki HDZ planirao zatezanje u koaliciji preduhitrio ih je iskusni lisac Anto Đapić i očitao političku lekciju svim svojim koalicijskim partnerima, a posebice HDZ-u i SDP-u koje je ovim potezom ostavio na čistini.

Osjetio je to i čelnik osječkog HDZ-a Damir Kramarić koji pod svaku cijenu želi izbjeći bilo kakvu povezanost sa SDP-om.

– Nije riječ o nikakvoj koaliciji – rekao je Kramarić u Temama dana Slavonske televizije.

No, teško će to objasniti sve pismenijim i politički obrazovanijim građanima Osijeka. Činjenica je kako je HDZ u dogovoru sa svim političkim strankama, pa i SDP-om (izvori iz Kuhačeve potvrđuju kako je bilo i tzv. bilateralnih sastanaka Biljane Borzan i Damira Kramarića) podijelio mjesta u upravama gradskih poduzeća, nadzornim odborima i upravnim vijećima, kao što u Lučkom prilazu ne mogu pobjeći od činjenice da sa SDP-om sinkronizirano glasaju za sve odluke ove koalicije.

Da je ipak riječ o koaliciji potvrdile su i stručne službe grada kada su u gradsko izborno povjerenstvo za izbore za mjesnu samoupravu ispred oporbe imenovali 2 predstavnika HDSSB-a i 1 predstavnika GOGE, dok su mjesta vladajuće koalicije bila podijeljena između SDP-a, HDZ-a i Đapićeve nezavisne liste.

Očito je nakon Đapićevog poteza kako i u HDZ-u shvaćaju da se moraju distancirati od SDP-a i njihova gradonačelnika Ivice Vrkića, pa su danas za sve optužili upravo direktora GPP-a Alena Brezovca koji bi očito mogao poslužiti kao žrtveno janje, jer SDP-u nije toliko bitan kadar da bi zaratili sa koalicijskim partnerom HDZ-om i ugrozili svog gradonačelnika.

Gradonačelnik Vrkić o svemu šuti držeći se one šutnja je zlato, no ipak svojim najbližim suradnicima se požalio kako gubi živce i ugrožava zdravlje, a na koncu ispadne kriv za sve.

Neslužbeno doznajemo kako je gradonačelnik koalicijskim partnerima najavio da ne želi rješavati krizu, već da krizu riješe oni koji su stvarali koaliciju. To bi značilo da za isti stol ponovno moraju sjesti HDZ i SDP što je u novonastaloj situaciji teško za očekivati…

Bilo kako bilo Osječanima idući dani ne donose ništa dobroga. Ili će kao jedini grad u Hrvatskoj imati koaliciju HDZ-a i SDP-a ili će na nove izbore za Gradsko vijeće.
 
(republika.eu, 26.2.2015)

Posted by
Categories: MEDIJI - Portali
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!