Đapić: Da, ovo je kriza u osječkoj gradskoj vlasti

Sunday, February 15th, 2015 @ 1:31PM

Vrkić i Đapić razmijenili oštre riječi pa je potonji dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora GPP-a

Da, kriza u gradskoj vlasti postoji – otvoreno je i javno priznao Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare.

Istodobno je obznanio da je “zbog disonantnih tonova u koalicijskoj gradskoj vlasti” (u kojoj njegova stranka DESNO sudjeluje s tri od ukupno 19 vijećnika u GV-u) dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Gradskog prijevoza putnika (GPP).

Kako je objasnio okupljenima, “okidač” je, prema svemu sudeći, želja gradonačelnika Ivana Vrkića i još nekih koalicijskih partnera da se cijene javnog prijevoza u Osijeku vrate na staro, nakon što je nedavno najavljena korekcija (poskupljenje) izazvala veliko ogorčenje velikog dijela javnosti.

– Novi cjenik usluga GPP-a projekt je na kojem se radilo šest mjeseci, potpuno je usuglašen u gradskoj upravi i gradonačelnik ga je odobrio. Umirovljeničke stranke sada traže korekciju, na što gradonačelnik pristaje. Sad netko želi na tome jeftino poentirati. Ja sam bio zato da se držimo dogovora i tek nakon tri mjeseca napravimo analizu primjene tog cjenika i tek onda ga korigiramo, ako treba. Znam da je korekcija bila nepopularan potez, ali nužan u svrhu očuvanja radnih mjesta i osiguranja plaća za više od 300 zaposlenih. Osim toga, spriječio je privatizaciju GPP-a – rekao je Đapić.

Dosadilo mu je, kaže, da je uvijek prvi na udaru oporbe i javnosti, premda njegova stranka nema ni jednog direktora, pročelnika ili zamjenika pročelnika u gradskoj vlasti. “Ako je gradonačelnik najodgovornija osoba, ne želim ni u kojem dijelu stajati mu na putu pri upravljanju svim gradskim tvrtkama. Neka sa svojim suradnicima i savjetnicima izabere novi Nadzorni odbor GPP-a koji će nastaviti dalje, ne želim više podnositi percepciju da sam ja odgovoran za sve tamo. Ako gradonačelnik ocijeni da ne radimo dobro u ostalim nadzornim odborima, spremni smo izaći i od tamo. Svoje članove imamo i u Unikomu, Vodovodu, Osječkom sajmu i Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi”, dodao je predsjednik GV-a kojega, ističe, jako ljute odnosi u koaliciji.

– Ne možete u koaliciji sa švedskoga stola uzimati što vam odgovara, a ostavljati ono što vam ne odgovara! Netko bi se politički debljao i širio i bio u zavjetrini, a drugi bi trebao ići ispred i na sebe primati sve udarce! Najlakše je napasti na debelog, a to sam ja, i onda nemate nikakvih problema… Međutim, kaže se da vrč ide na vodu dok se ne razbije! Ja sam svoj potez povukao. Očekujem da se vladajuća koalicija okupi ovaj tjedan i vidi kako ćemo dalje funkcionirati. Nisam zagovornik razbijanja koalicije, ali kao politička stranka nećemo više biti istureni prema javnosti i oporbi koja uglavnom na mene osobno juriša – dodao je, uz indikativnu napomenu ‘dugo smo i izdržali skoro dvije godine raditi na ovaj način’.

Na novinarski upit je li točno da ga je u petak, poslije žučljive rasprave o cijenama gradskog prijevoza u Osijeku, gradonačelnik Vrkić izbacio iz svojeg ureda i ispratio riječima “Marš van!”, Đapić je odgovorio: “Nije istina da me gradonačelnik izbacio iz ureda, ali smo razmijenili vrlo oštre riječi.” Na pitanje koji je njegov uvjet za ostanak u gradskoj koaliciji (njihovim izlaskom izgubili bi većinu, nap.a.), Đapić je odgovorio “da očekuje konkretne poteze od političkih partnera, ne gradonačelnika”, ne precizirajući o kome je riječ. “Ne mislimo pod svaku cijenu razbijati većinu. No, ako do toga dođe, pošteniji bi bili novi izbori nego preslagivanje postojećih snaga”, napomenuo je.
Tomislav LEVAK
 
(glas-slavonije.hr, 15.2.2015.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Tisak
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!