Šimić je kukavica, a Vaneku sam tepao rekavši da je krele

Monday, February 16th, 2015 @ 8:01PM

Politički sukobi uopće mi ne smetaju. Takvih sam bitki prošao milijun. No, napade na osobnoj razini neću trpjeti, i uzvratit ću svim udarcima koje znam. Ako treba i brutalno

Riječi su to Ante Đapića, predsjednika osječkog Gradskog vijeća, čiji je obračun s vijećnicima GOGO-a (uz dolazak Branimira Glavaša), uz, kako je to sam rekao, koloritni riječnik, obilježio posljednju sjednicu Gradskog vijeća.

Kažete da ste, uz poneki izuzetak, razočarani novom generacijom političara. Zašto?

– U pravilu, od te tzv. mlade generacije političara ništa nismo dobili. SDP je radikalno pomladio svoju strukturu (ministri, zastupnici), a kakvi su rezultati više je nego vidljivo. Imamo ministara koji nisu u stanju odgovoriti na najobičnije novinarsko pitanje. Isto je tako i na našoj lokalnoj razini, uz časne izuzetke. Često se događa kod tih mlađih snaga da su poprimili onaj negativniji dio politike, da je doživljavaju kao mogućnost ostvarivanja nekih svojih interesa.

To me žalosti. Moja je pozicija, s druge strane, sada puno lagodnija. Ja sam svoj zenit dosegnuo, i sve dalje u političkom radu čisti mi je plus. Imam jednu od najimpresivnijih političkih karijera u Osijeku, ne treba mi nikakvo novo dokazivanje, niti me neke stvari opterećuju kao prije sedam ili deset godina. Isto tako, više si neću dopustiti neke stvari, a tipičan je primjer zadnja sjednica Vijeća.

Neću dopustiti nekakvim političkim poluanonimcima da dovode u pitanje moj integritet i dostojanstvo. Nikad nisam ni za što osuđen, niti sam uzeo bilo kakvu nepripadajuću korist. Ne pada mi na pamet pristojno trpjeti, dok mi netko pristojno podmeće i urušava ugled.

Gdje je korijen sukoba s liderima GOGO-a?

– Ja i ne poznajem te ljude, tog Šimića ili Vaneka. Ono što znam, znam da sam, nažalost, dao svoj doprinos da Šimić bude gradski vijećnik. On do ovaj put nikad nije uspio samostalno ući u Gradsko vijeće, a već je dugo u politici. Od HDZ-a, preko DC-a, pa s Matkovićevom listom. Pred prošle izbore, kada se stvarao blok kontra HDSSB-a, lagao je da nema više političkih ambicija.

Pa se išlo na smjenu prof. Vrbošića. Danas mogu odgovorno reći da mi nije drago što sam sudjelovao u tom projektu disklamacije prof. Vrbošića. I dalje mislim da se nije trebao prihvatiti funkcije predsjednika GV-a, ali to mi (neću o drugima) nije dalo za pravo da sudjelujem u kampanji protiv njega, da se dovede u pitanje njegov moral i poštenje, jer je g. Vrbošić svojom karijerom zadužio ovaj grad. Šimiću je to omogućilo da uđe u Vijeće, što je, pokazalo se, bila pogreška.

On se, što se kaže, obukao u široke gaće i počeo glumatati nekakvu moralnu okomicu, a pravi razlog razlaza između njega i Vrkića je taj što je pokušao fiktivnim natječajem za šefa javne nabave gradske uprave postaviti svoga prijatelja.

No, prozvani ste Vi, i to s konkretnim pitanjima, na koje niste dali odgovor sve do sjednice Vijeća.

– Ja sam mu glavna meta udara, jer sam temeljni kamen ove koalicije. Također, kada napada mene, želi se staviti u al pari poziciju, što mu je odmah plus. Pa što je on u odnosu na mene u političkom smislu? Bez mene ne bi ni bio tu gdje jest. Kada napada mene, dobiva medijski prostor i daje si na značaju koji realno nema.

Opet kažem, ne smeta me politički sukob, no napad na osobnoj razini nešto je drugo. Njemu sad smeta jer sam spomenuo kako su se on i supruga zaposlili. Smeta mu kad diram obitelj.

Ma nemoj? Pa dira li se moja obitelj kada me se napada da sam napravio nešto nečasno? Ja sam više u životu podijelio novca u humanitarne svrhe nego što će on ikad dati! U ovom sam slučaju bio posebno pogođen jer kad je sve počelo, bio sam na putu sa suprugom, slavili smo njezin rođendan. Ma, bio sam ljut kao ris, no rekao sam si: Nećeš reagirati onda kada to nekakav GOGO traži. Njih nije zanimala istina, da jest nazvali bi me i pitali o čemu je riječ.

Oni su, zapravo, ispali kukavice i lukavci. Koncipirali su priopćenje tako da sam ispao korumpiran, a da to nisu rekli, da ih ne mogu tužiti. Budi frajer pa reci: Korumpiran si, u sukobu si interesa! Svjesno je išao na obmanu javnosti, jer ja tada nisam bio ni vijećnik, ni dužnosnik. Da mi je tada netko i poklonio auto, ja nisam u sukobu interesa. Pokazali su se kao nečasni ljudi. A kad sam ih uhvatio u laži, nastavili su s uvredama i vrijeđanjima. Mislim da će se trend napada na mene nastaviti, jer naša je koalicija vrlo složena.

Bilo je tu i s vaše strane malo težih riječi?

– Nikad nisam nikoga opsovao ili osobno vrijeđao, a kada prafraziram stihove nekih pjesama, poput: “Ostani đubre do kraja”, to je način na koji pokušavam kroz duhovitiji stil poslati poruku ako je netko krele. Ma i to sam ja njemu u biti tepao kad sam rekao da je krele. Što je zaslužio… Uostalom, to je tipičan osječki izraz, pa su po Hrvatskoj čuli kako mi takve papke nazivamo. (M.Mi.)
O GRADU I KOALICIJI – Stanje u Gradu?

– Nije lako, ali Grad je solventan. Nije ni u kakvom predbankrotnom položaju. Nisam previše involviran u izvršno poslovanje Grada, držim se predstavničkog tijela. Nemam ni jednog svoga pročelnika, ni direktora. To je moj zalog stabilnosti koalicije. Složeno je, ali mjere štednje stabiliziraju poslovanje. Godine 2014. je oko pozitivne nule, ova bi mogla završiti s plusom. Jasno, daleko je to od onoga što bismo željeli, ali Grad funkcionira.

Odnosi u koaliciji?

– Koalicija je složena. Ako HDZ-u postane neizdrživa ova situacija, nadam se novim izborima za Gradsko vijeće. Bilo kakvo preslagivanje smatrao bih aktom izdaje. Mislim da neće biti nikakvih ozbiljnijih potresa do parlamentarnih izbora. Tada, ako pobjede HDZ i partneri, očekujem velike promjene unutar Grada. Ako pobijedi ljevica, ništa se važnije neće promijeniti.

O STRANCI I IZBORIMA

– Parlamentarni izbori nisu riješeni. Očekuje nas žestoka i neizvjesna borba, i moglo bi se dogoditi da o većini odlučuju dva-tri zastupnika. Tu vidim i našu šansu. DESNO se priprema za samostalni izlazak na izbore, no otvoreni smo za evenutalne razgovore. Stranka se gradi po cijeloj Hrvatskoj, no posebna je pozornost na IV. izbornoj jedinici, gdje su nam najveće šanse. Nadamo se osvojiti sedam-osam posto glasova.

To je vrlo ambiciozno, no nisam euforičan. Gradit ćemo stranku strpljivo, korak po korak. Odbacujem tezu Ruže Tomašić da je pravaštvo prošlost. Pravaštvo u Hrvatskoj nikada ne može nestati. Neće biti udruživanja, no na razvalinama pravaškog pokreta treba graditi novu priču. A to je DESNO.
 
(glas-slavonije.hr, 16.2.2015.)

Posted by
Categories: MEDIJI - Tisak
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Do izbora za Hrvatski sabor

Provjerite datum kampanje!